Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Doorgaan met winkelen

Ik ben Anna, de vrouw achter Good Jamu

Voor mij is Good Jamu meer dan alleen een merk - het maakt deel uit van mijn identiteit.


Mijn grootouders zijn geboren en getogen in Ambon, de hoofdstad van de Molukse eilanden. Vroeg in hun volwassen leven kwamen ze naar Nederland, waar mijn vader mijn moeder ontmoette, die Nederlands is. Ik ben opgegroeid in Nederland, maar als half Moluks had ik altijd een sterk verlangen om terug te keren naar de Molukken en de plek te leren kennen die mijn grootouders ooit thuis hadden genoemd. Nadat ik journalistiek aan de universiteit had gestudeerd, besloot ik dat te doen en verhuisde ik naar Bali. Ik was van plan om maar een jaar op Bali te blijven, maar uiteindelijk heb ik daar zeven jaar gewoond!


Tijdens mijn verblijf zag ik hoe natuurlijke genezingsprocessen de norm zijn in Indonesië, net als tijdens mijn jeugd. Mijn moeder zou me nooit een aspirine uit het medicijnkastje geven als ik me ziek voelde. In plaats daarvan zei ze dat ik deze thee moest drinken of deze kruiden moest eten en moest wachten tot mijn lichaam erop reageerde. Het zien van Indonesiërs die dagelijks natuurlijke remedies gebruiken om hun welzijn te behouden, herinnerde me eraan hoe effectief de natuur kan worden gebruikt om voor het lichaam te zorgen. Hierdoor raakte ik zeer geïnteresseerd in het onderzoeken hoe je gezond kunt blijven door de natuur te gebruiken in plaats van chemische medicijnen.


Jamu heeft me altijd nauw aan het hart gelegen – zelfs al voor mijn geboorte. Toen mijn moeder zwanger van me werd, wreef ze een jamu-pasta op haar buik als een methode om haar welzijn te behouden. Tijdens mijn kinderjaren gaven mijn ouders en grootouders me jamu te drinken om ziekten te voorkomen en te behandelen, maar door de drukte van het volwassen leven verloor ik deze oude traditie uit het oog.


Tijdens mijn missie om meer te leren over het benutten van de kracht van de natuur om het lichaam te ondersteunen, maakte ik opnieuw kennis met jamu. Ik had het geluk om over jamu te leren van een ervaren jamu-meester - een vrouw die het ambacht van het maken van jamu van haar voorouders had geleerd en een diepgaande kennis had van de geschiedenis ervan. De ontmoeting met een jamu-meester gaf me een echt inzicht in haar culturele en voedingsrijke rijkdom, en ik begon jamu elke dag te gebruiken.


Toen ik terugkeerde naar Nederland, miste ik jamu zo erg, dat ik het begon te maken op basis van de kennis die ik had verkregen van de jamu-meester. Op een dag nam mijn moeder een partij jamu die ik had gemaakt mee naar yoga en deelde die uit onder haar vrienden. Ze waren er geobsedeerd door. Ze vroegen om meer, en ik maakte er meer, wat me inspireerde om ook jamu voor mijn vrienden te maken. Ze vonden het ook geweldig! Toen realiseerde ik me iets: mensen aan deze kant van de wereld wilden jamu.


Van dit besef is Good Jamu tot bloei gekomen. Een klein bedrijf gericht op het gebruik van zuiverheid om ziekte te voorkomen en het lichaam in staat te stellen zijn volledige potentieel te bereiken.


Maar dat is niet de enige reden waarom ik Good Jamu heb opgericht. Jamu is een uitstervend ambacht. In Indonesië hebben mensen geen tijd meer om jamu te maken omdat het bereidingsproces arbeidsintensief is, en het is niet zo winstgevend als het ooit was vanwege de massaproductie van goedkope gewassen voor wereldwijde consumptie. Elk eiland heeft zijn eigen editie van jamu, maar omdat mensen er niet meer in geïnteresseerd zijn om het meer te maken, verdwijnen veel van de kruiden die werden gebruikt om deze speciale edities te maken. Ik voel het als mijn plicht om deze oude traditie levend te houden in de moderne wereld, en ik hoop dat ik dat kan doen met Good Jamu.


Ik geloof dat welzijn opnieuw gedefinieerd moet worden. Voor jezelf zorgen moet aantrekkelijk en inspirerend zijn en iets waar iedereen van kan genieten, ongeacht hun leeftijd of waar ze vandaan komen. Ik wil dat Good Jamu dat belichaamt.


Heb je vragen over jamu? We kunnen ze beantwoorden.

Opmerkingen (0)

Laat een reactie achter