Eerlijke specerijen: Good Jamu in samenwerking met Pacific SpiZes

Eerlijke specerijen: Good Jamu in samenwerking met Pacific SpiZes

Bij Good Jamu hebben we altijd al het streven gehad om onze specerijen eerlijk en rechtstreeks bij boeren te sourcen. Hiermee willen we niet alleen transparant zijn, maar ook een fair chain creëren waarbij iedereen weet waar onze specerijen vandaan komen en de boeren hun eerlijke deel krijgen.

Tijdens een spice trade bijeenkomst in het Rijksmuseum ontmoetten we Rico Vogel van Pacific SpiZes. Hij deelde zijn visie over hoe hij, samen met zijn compagnon Peter Gruijs, samenwerken met 400 boeren uit heel Indonesië, en met name de Molukse eilanden om hun producten hier in Nederland te verkopen en zo de boeren een beter bestaan bieden. Bij Good Jamu willen we deze traditie voortzetten en de credits geven aan de mensen die het hardst werken.

We hebben Rico een aantal vragen gesteld over Pacific Spizes:


Wat is de visie van PS op fair trade en hoe wordt dit in de praktijk gebracht?

Wij hebben Pacific SpiZes opgericht, omdat we de roep om hulp van de lokale Molukse nootmuskaat en kruidnagelboeren hebben gehoord en gezien. 

Helaas leven er nog steeds vele boeren onder de armoede grens. Via Pacific SpiZes en de coöperatie op Ambon streven wij er naar om de boeren die hierbij zijn aangesloten een beter leven te geven.

Dit doen wij onder andere door projecten te financieren, certificeringen uit te geven en uiteraard door een goede Fair prijs voor de specerijen te betalen.

 

pacific spizes good jamu rico peter

Hoe vindt PS de leveranciers van kruiden en specerijen in Indonesië?

Door de vele bezoeken de afgelopen jaren heeft PS veel contacten opgedaan in Indonesië. Niet alleen de boeren spelen hierbij een grote rol maar ook de lokale overheden en andere organisaties waar wij nauw mee samenwerken. Het is van belang dat er in Indonesië een bewustzijn wordt gecreëerd dat er veel vraag is naar de specerijen in het "westen". Lokale en centrale overheden hebben dat bewustzijn sinds een aantal jaren. Zo is ook sinds 2019 het project "Spice Up the World" in Indonesië gelanceerd ter bevordering van het exporteren van haar specerijen. Mede door deze ontwikkeling wordt PS benaderd en gekoppeld aan lokale speciaal geselecteerde boeren.

 

Hoe waarborgt PS de kwaliteit van de producten bij de aankoop in Indonesië?

Naast het feit dat kwaliteit een zeer belangrijke rol speelt dient PS in Europa ook te voldoen aan veel regels op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Transparantie, duurzaamheid maar ook op het gebied van hygiëne. Wij attenderen de leveranciers hier continu op. Kwaliteit staat voorop maar ook zaken zoals het voorkomen van kinderarbeid of het gebruik van pesticides. De belangrijkste thema's die PS probeert te  voorkomen van zijn o.a.:

1) Kinderarbeid en kinderrechten
2) Discriminatie en geslacht
3) Dwangarbeid
4) Eerlijk loon en leefbaar inkomen
5) Veiligheid en gezondheid
6) Voedselzekerheid en voedselkwaliteit
8) Landrechten en toegang tot natuurlijke bronnen
9) Waterverontreiniging en gebruik van chemicaliën, water en energie

 

farmers good jamu pacific spizes

 

Waarom is het zo belangrijk om de keten zo kort mogelijk te houden? 

Hoe meer schakels in de keten hoe hoger de consumentenprijs. Omdat elke schakel in deze keten geld verdient is uiteindelijk de boer de dupe, want het moet natuurlijk zo goedkoop mogelijk worden ingekocht, het liefst onder de marktprijs. Daarom hanteert PS de DirectTrade formule. Werk je middels een lokale tussenpersoon dan is het lastig om bepaalde IMVO-thema's te onderzoeken. Tevens waarborgt PS hiermee ook de kwaliteit. Een nootmuskaat die je in de winkel aantreft kunnen uit meerdere delen van de wereld komen waar niet elke consument van op de hoogte is. PS probeert door deze methode meer bewustzijn te creëren in wat de eindconsument uiteindelijk voorgeschoteld krijgt. 

Voedselveiligheid is het belangrijkste binnen de Europese levensmiddelenwetgeving. De General Food Law is de wetgevende kaderverordening voor voedselveiligheid in Europa. Om de voedselveiligheid te garanderen moeten voedingsproducten traceerbaar zijn in de hele toeleveringsketen waarbij de risico's van besmetting beperkt zijn. Producten die niet als veilig worden beschouwd, krijgen namelijk geen toegang tot Europa. 

 

Hoe houdt PS zich bezig met het verbeteren van de levensomstandigheden van de boeren in Indonesië? 

PS is als lid van de Koninklijke Nederlandse Specerijenvereniging beducht op het verbeteren van de leefomstandigheden van de boeren. Door samen te werken met de corporaties is het mogelijk om de verschillende IMVO thema's aan te kaarten. Het verbeteren van de leefomstandigheden gaat ook gepaard met een eerlijkere prijs. Een betere prijs betekent niet alleen het verbeteren van de leefomstandigheden maar het zorgt ook voor opvolging. De kinderen van de boeren moeten blijven inzien dat ze een goede boterham kunnen verdienen door de plantages over te nemen en te behouden. Wij zien dit als een grote uitdaging. Dat er opvolging is voor de huidige generatie boeren is van levensbelang voor de gehele keten omdat de jeugd, mede door de uitzichtloze situatie, liever voor een baan in bijvoorbeeld de IT-wereld kiest. 

 

nutmeg good jamu pacific spizes

Hoe houdt PS rekening met milieu- en duurzaamheidsaspecten in het productieproces? 

De verschillende IMVO thema's worden door PS als leidraad genomen in de vele beslissingen. Het proces in origine is het allerbelangrijkste voor het waarborgen van milieu- en duurzaamheidsaspecten. Dergelijke processen dienen te worden gedocumenteerd en gecontroleerd. Tot slot, zijn alle producten aan laboratoriumtesten onderhevig. Door het testen bij een gerenommeerd laboratorium in Indonesië kunnen wij traceren of er voldaan wordt aan de Europese eisen. Het meten van bijvoorbeeld pesticiden of andere schadelijke stoffen worden hiermee voorkomen waarmee uiteindelijk ook voedselveiligheid wordt gewaarborgd.

 

Wat is het verschil tussen de kruiden in de supermarkt en die rechtstreeks van boeren komen? 

Het grote verschil zit hem uiteraard in de kwaliteit, de prijs maar ook de oorsprong van de specerijen. Een goed voorbeeld hiervan is dat PS de nootmuskaat en foelie uit Banda en Ambon haalt. Banda staat bekend als de geboortegrond van de nootmuskaat en foelie en wordt gezien als premium kwaliteit. Indonesië is groot en nootmuskaat wordt ook elders verbouwd, maar de kwaliteit uit Banda en Ambon staat nog steeds aangeschreven als de beste kwaliteit. Leest men Indonesië op de verpakking dan weet men nog niet waar het exact vandaan komt. Wij verbinden een verhaal aan onze producten waarin duidelijk wordt gemaakt wat de herkomst van onze nootmuskaat en foelie is. In de toekomst lijkt het ons fantastisch om gezichten (boeren) te verbinden aan onze producten. Immers zeggen plaatjes meer dan duizend woorden.

 

pacific spizes good jamu spices

Hoe wordt de prijs van de producten bepaald en hoe wordt er rekening gehouden met de boeren die de producten produceren? 

De marktprijzen in origine zijn dagelijks bekend. Verkoopt de boer zijn producten op de lokale markt dan vangt hij minder voor zijn producten. Weet de boer de route naar de coöperatie dan zal hij per kg. meer ontvangen. Verder geeft PS en haar coöperatie Rp 2000 per kg. bovenop de marktprijs. Dit wordt afgerekend met de lokale kerk of moskee wat uiteindelijk weer ten behoeve van de gemeenschap zal zijn.

spices Pacific Spizes Good Jamu

Hoe onderhoudt PS de relatie met de leveranciers en boeren in Indonesië?

Door met regelmaat de coöperatie en boeren te bezoeken en op de hoogte te houden van de diverse ontwikkelen. De input van de boeren is daarin cruciaal. De boeren zijn op hun producten die een wereldreis maken richting Europa. Goede communicatie, educatie en het scheppen van toekomstperspectief blijven de belangrijkste factoren in deze.

  

Hoe ziet de toekomst van PS eruit en hoe hoopt PS bij te dragen aan een eerlijker handel? 

De laatste jaren waren zeer moeilijk, dit werd voornamelijk veroorzaakt door de Covid19 pandemie. De toekomst van PS zal zich hoofdzakelijk richten op de nootmuskaat en foelie in bulk en in kleinere hoeveelheden de overige specerijen die PS aanbiedt via de webshop. PS heeft als doel het proces voor de nootmuskaat en foelie zo te optimaliseren dat dit in de nabije toekomst kan gaan fungeren als een blauwdruk voor de vele andere specerijen die de Spice Islands voortbrengen.

Ambon Pacific Spizes Good Jamu  

Waarom is het belangrijk dat meer bedrijven het verhaal van de specerijen industrie uit/blootleggen? 

PS vindt het belangrijk te laten zien (transparantie) hoeveel werk het is om de verschillende specerijen vanuit Indonesië naar Europa te halen. Maar eigenlijk is het nog belangrijker om aan te geven hoeveel werk het voor de boeren is om deze specerijen op een duurzame en verantwoorde wijze te produceren. Zoals eerder aangegeven is de opvolging van de boeren een groot probleem, wat uiteindelijk resulteert in het feit dat er straks geen boeren meer zijn. Dit is de belangrijkste reden om het verhaal te vertellen. In de koffie en chocolade-industrie is dit besef er inmiddels wat resulteert in meer begrip bij de uiteindelijke consument.

Wij merken ook dat de teugels v.w.b. regelgeving op het gebied van voedselveiligheid en IMVO worden aangetrokken. Dergelijke maatregelen zijn goed, maar brengt meer kosten met zich mee wat niet altijd door de consument begrepen wordt. Tevens wil PS meer nadruk leggen op de welbekende historische achtergrond van voornamelijk de kruidnagel en nootmuskaat op de Molukken. Zoals reeds gemeld kunnen soortgelijke specerijen ook uit andere delen van de wereld komen waarbij de kwaliteit en niet te vergeten de authentieke smaak anders zal zijn.

sorting spices Good Jamu Pacific Spizes Maluku

 

Hoe is de handel tussen Nederland en Indonesië veranderd sinds Nederland het land als kolonie had en hoe heeft dit invloed gehad op PS's manier van handelen? 

De handel in specerijen is nooit gestopt. Uiteraard is het er vanwege politieke redenen niet makkelijker op geworden voor Nederland om de specerijen te importeren sinds de afschaffing van de kolonie. PS vindt het belangrijk dat er meer bewustzijn moet zijn als het gaat om deze geschiedenis. Men heeft over het algemeen geen besef dat de specerijenhandel van destijds Nederland geen windeieren heeft gelegd.

 

Wat is de relatie tussen Good Jamu en PS?

Good Jamu en PS werken inmiddels al een tijdje samen. Samen kijken wij naar mogelijkheden om onze gezamenlijke missie en visie zoveel als mogelijk te combineren, met in het achterhoofd de gedachte dat de boeren altijd centraal zullen staan. Wij vertellen beide een verhaal waar wij volledig achter staan en dat zal ook altijd onze drijfveer zijn. Wij zijn uiteraard super trots dat onze specerijen worden verwerkt in de producten van Good Jamu!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

 • Good Jamu exposition OX Rotterdam

  Expositie: Een Reis door Traditie en Tijd

  Duik met ons mee in een wereld waar eeuwenoude tradities en moderne cultuur samensmelten. Onze recente expositie in OX Space in Rotterdam, was een portaal naar het verleden en een...

  Expositie: Een Reis door Traditie en Tijd

  Duik met ons mee in een wereld waar eeuwenoude tradities en moderne cultuur samensmelten. Onze recente expositie in OX Space in Rotterdam, was een portaal naar het verleden en een...

 • good Jamu functional mocktails soho house amsterdam collaboration

  Good Jamu x Soho House: De Opkomst van Function...

  Bij Good Jamu zijn we altijd op zoek naar inspirerende samenwerkingen die de kracht van onze authentieke, functionele dranken benadrukken. Onlangs hadden we de eer om deel te nemen aan...

  Good Jamu x Soho House: De Opkomst van Function...

  Bij Good Jamu zijn we altijd op zoek naar inspirerende samenwerkingen die de kracht van onze authentieke, functionele dranken benadrukken. Onlangs hadden we de eer om deel te nemen aan...

 • good jamu team foto

  Good Jamu's Crowdfunding Campagne

  Good Jamu is een modern wellnessmerk dat zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude tradities van Indonesië. Het merk is opgericht door Anna Uspessij en Milad Nabiaalah en biedt een unieke...

  Good Jamu's Crowdfunding Campagne

  Good Jamu is een modern wellnessmerk dat zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude tradities van Indonesië. Het merk is opgericht door Anna Uspessij en Milad Nabiaalah en biedt een unieke...

1 van 3