Jamu - Ritueel voor de moderne cultuur

Bezoek ons in OX Space

Stap tussen 5 - 12 oktober binnen bij OX Space, Rotterdam, een ruimte waar verhalen over eeuwenoude praktijken samenkomen met de hartslag van de hedendaagse wereld.

Ontdek de oorsprong van vereerde specerijen, leer over hun betekenis en verbind je met individuen die een passie delen voor het behoud van deze tradities terwijl ze zich aanpassen aan de ritmes van het moderne leven.

Doe met ons mee in deze verkenning, waar elke openbaring een eerbetoon is aan de banden van de gemeenschap en de blijvende erfenis van oude wijsheid. Hier zijn we verenigd, niet alleen door een gedeelde geschiedenis, maar ook door een gedeelde visie om de waarden die het vertegenwoordigt te koesteren en te verdedigen. Welkom in onze gemeenschap van ontdekking, eerbied en gedeeld doel.

Echte ingrediënten

Een belofte van authenticiteit. Het diepe respect voor de Indonesische welzijnstradities vindt zijn oorsprong in de kracht van pure specerijen en kruiden, die al eeuwenlang door gemeenschappen worden vereerd. Door deze authentieke ingrediënten te gebruiken, brengen we niet alleen de essentie van natuurlijke welzijn naar voren, maar weerspiegelen we ook een diepgewortelde toewijding aan kwaliteit en integriteit.


Elk ingrediënt vertelt een verhaal; van oude rituelen tot de zorgzame handen van boeren die deze specerijen telen. Het gaat om het vieren van het gemeenschapsgevoel en het erkennen van de wijsheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

De geschiedenis

In vervlogen tijden waren de Jamu gendong een iconisch en gerespecteerd beeld in de Indonesische kampungs (dorpen). Met flessen vers bereide Jamu-elixers op hun rug, baanden deze vrouwen zich een weg door de dorpslanen en brachten welzijn direct aan de deur. Gewapend met diepgaande kennis van kruiden, specerijen en hun effecten, stemden zij hun brouwsels af op de specifieke behoeften van elk huishouden. Hun bezoeken stonden voor meer dan alleen een transactie; ze symboliseerden gedeelde wijsheid, gemeenschapsmomenten en de eeuwenoude holistische benadering van gezondheid in Indonesië. Echter, naarmate de tijden zijn veranderd, is het vertrouwde beeld van Jamu gendong die door de straten weeft steeds zeldzamer geworden.

Jamu

De schoonheid van oude rituelen ligt niet alleen in hun tijdloosheid, maar ook in de gemeenschap en verbindingen die ze bevorderen. Jamu, met zijn diepe wortels in de Indonesische welzijnstradities, is meer dan alleen een ritueel - het is een getuigenis van de kracht van de specerijen van de natuur en de gemeenschappen die ze al eeuwenlang vereerd hebben.

Onze tentoonstelling “JAMU - Oud Ritueel Verfijnd voor de Moderne Cultuur” is een uitnodiging om je onder te dompelen in dit rijke erfgoed. Het is een reis die het pad van specerijen volgt, van hun oude toepassingen tot hun relevantie in de hedendaagse wereld. Maar meer dan dat, het gaat over het vieren van het gemeenschapsgevoel dat deze tradities inspireren