Good Jamu exposition OX Rotterdam

Expositie: Een Reis door Traditie en Tijd

Duik met ons mee in een wereld waar eeuwenoude tradities en moderne cultuur samensmelten. Onze recente expositie in OX Space in Rotterdam, was een portaal naar het verleden en een blik op de toekomst van wellness.

Verbinding door Eeuwenoude Tradities

Bij Good Jamu geloven we dat de schoonheid van oude rituelen verder reikt dan de tijd. Ze vormen de basis van gemeenschappen en verbinden mensen door verhalen en passies. Onze expositie bood bezoekers een unieke kans om de oorsprong en evolutie van geliefde specerijen zoals kurkuma en limoengras te verkennen op een nieuwe manier. 

Good Jamu exposition traditional functional beverages


Jamu's Krachtige Ingrediënten in de Schijnwerpers

Elk ingrediënt in Jamu vertelt een verhaal, van kalmerende limoengras tot de ontstekingsremmende kracht van kurkuma. We hebben deze wonderen van de natuur tot leven gebracht, niet alleen met foto's, maar ook met kunstinstallaties die de zintuigen prikkelden en bezoekers de kans gaven om de rijke Indonesische bodem te ervaren. Tijdens de tentoonstelling kregen bezoekers de kans om zich te verdiepen in de wereld van enkele prominente Indonesische specerijen: steranijs, kaneel en kruidnagel. 

Steranijs
Steranijs, herkenbaar aan zijn opvallende stervorm, is een hoofdbestanddeel in veel Aziatische gerechten. Afkomstig van de Illicium verum-boom, is deze specerij niet alleen geliefd om zijn kenmerkende zoete en scherpe smaak, maar ook om zijn veelzijdige gebruik in zowel zoete als hartige recepten.

Kaneel
Kaneel is mogelijk een van de alledaagste specerijen, maar de context van zijn oorsprong is verre van gewoon. Deze geliefde smaakmaker, afkomstig van de schors van de Cinnamomum-boom, heeft een diepgewortelde plek in de Indonesische cultuur. Het wordt gebruikt in een reeks van recepten, van traditionele gerechten tot moderne culinaire creaties, en is bekend om zijn onmiskenbare warme en zoete aroma.

Kruidnagel
Kruidnagel, bekend om zijn intense geur en smaak, is een cruciaal ingrediënt in de Indonesische keuken. Deze kleine, donkerbruine knoppen, afkomstig van de kruidnagelboom, zijn een populaire toevoeging aan een verscheidenheid aan traditionele gerechten en hebben een lange geschiedenis in de regio. Hun sterke, pittige karakter maakt ze ideaal voor het op smaak brengen van zowel eten als drinken.

Good Jamu Turmeric Ingredient Expo

De Rol van Vrouwen in de Jamu-Traditie

In het hart van de rijke traditie van Jamu staan de Jamu gendongs - vrouwen die de kunst van het maken en verkopen van deze heilzame drankjes beheersen. Deze vrouwen, die de geweven manden vol verschillende brouwsels op hun rug dragen, zijn een symbool van veerkracht, gemeenschap en vrouwelijk ondernemerschap.

De jamu gendongs belichamen de levendige traditie die al honderden, zo niet duizenden jaren bestaat. Deze vrouwen zijn niet alleen verkopers, maar ook producenten van jamu, die elk ingrediënt met precisie en zorg selecteren. Ze maken gebruik van lokale producten, waaronder diverse kruiden die in de Indonesische bossen te vinden zijn, zoals Javaanse kurkuma, gember, laos en kardemom, en transformeren ze met oude technieken in heilzame drankjes.

Wat nog indrukwekkender is, is het productieproces van Jamu. Het vereist een diepgaande kennis van lokale kruiden en specerijen, nauwkeurige bereidingsmethoden en een bijna ceremoniële precisie. Ingrediënten worden zorgvuldig gekozen, gepeld, geplet en gebrouwen volgens methoden die al honderden jaren onveranderd zijn gebleven, wat de authenticiteit en zuiverheid van elke Jamu-drank garandeert.

Belangrijk is dat de praktijk van Jamu ook een middel is voor sociale en economische empowerment voor deze vrouwen. Voor velen is het maken en verkopen van Jamu een primaire inkomstenbron, die autonomie en een zekere mate van onafhankelijkheid biedt. Dit aspect van de Jamu-cultuur was een van de meest inspirerende delen van de tentoonstelling, die licht wierp op de ontembare geest en veerkracht van deze vrouwen.

Bovendien is Jamu niet alleen een traditionele remedie maar ook een integraal onderdeel van de Indonesische identiteit en erfgoed. Zo is het in 2019 benoemd tot Unesco Wereld Erfgoed. Het respect voor Jamu overstijgt de tijd, aangezien het blijft floreren en zich aanpast aan veranderende tijden. Zelfs met de opkomst van moderne geneeskunde, blijft Jamu een favoriete aanpak voor veel Indonesiërs, die zweren bij zijn natuurlijke ingrediënten en holistische voordelen.

De verhalen van de Jamu gendongs en de onuitwisbare afdruk die ze hebben achtergelaten op de culturele, economische, en sociale landschappen van Indonesië waren een diepgaand aspect van onze tentoonstelling, en een eerbetoon aan de niet-aflatende kracht en bijdrage van vrouwen in de geschiedenis en het voortbestaan van Jamu.

Good Jamu

Een Symfonie van Specerijen

Misschien wel het meest vernieuwende element van onze expositie was de manier waarop we technologie gebruikten om de 'stem' van de kurkumaplant te laten horen. Bezoekers werden getrakteerd op een melodieuze ervaring die de bruisende energie van deze specerij omzette in geluid, waardoor een diepe, bijna spirituele verbinding met de natuur werd gemaakt.

Good jamu plant music turmeric

Tradities Koesteren

We sloten onze expositie af met een gevoel van verwondering en een diep respect voor de tradities die ons hebben gevormd. Het is onze overtuiging dat door het herontdekken en koesteren van deze gebruiken, we een gezondere, verbonden toekomst kunnen creëren. Good Jamu is meer dan een merk; het is een beweging die bruggen bouwt tussen verleden, heden en toekomst.

Geïnspireerd? Sluit je aan bij onze reis. Meld je aan en volg ons voor meer verhalen, evenementen en ontdekkingen in de wereld van Jamu. Ben je benieuwd naar onze producten? Neem dan eens een kijkje hier

Terug naar blog

Reactie plaatsen

 • Good Jamu exposition OX Rotterdam

  Expositie: Een Reis door Traditie en Tijd

  Duik met ons mee in een wereld waar eeuwenoude tradities en moderne cultuur samensmelten. Onze recente expositie in OX Space in Rotterdam, was een portaal naar het verleden en een...

  Expositie: Een Reis door Traditie en Tijd

  Duik met ons mee in een wereld waar eeuwenoude tradities en moderne cultuur samensmelten. Onze recente expositie in OX Space in Rotterdam, was een portaal naar het verleden en een...

 • good Jamu functional mocktails soho house amsterdam collaboration

  Good Jamu x Soho House: De Opkomst van Function...

  Bij Good Jamu zijn we altijd op zoek naar inspirerende samenwerkingen die de kracht van onze authentieke, functionele dranken benadrukken. Onlangs hadden we de eer om deel te nemen aan...

  Good Jamu x Soho House: De Opkomst van Function...

  Bij Good Jamu zijn we altijd op zoek naar inspirerende samenwerkingen die de kracht van onze authentieke, functionele dranken benadrukken. Onlangs hadden we de eer om deel te nemen aan...

 • good jamu team foto

  Good Jamu's Crowdfunding Campagne

  Good Jamu is een modern wellnessmerk dat zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude tradities van Indonesië. Het merk is opgericht door Anna Uspessij en Milad Nabiaalah en biedt een unieke...

  Good Jamu's Crowdfunding Campagne

  Good Jamu is een modern wellnessmerk dat zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude tradities van Indonesië. Het merk is opgericht door Anna Uspessij en Milad Nabiaalah en biedt een unieke...

1 van 3