Wat is gember & waar is het goed voor?

banner image

Gember; het is een van de bekendste en meest gebruikte specerijen ter wereld dat in veel gerechten gebruikt kan worden. Van soepen tot smoothies, gember voegt een bijzondere smaak en aroma toe aan elk gerecht. In deze blog bespreken we waarom gember zo belangrijk is, de verschillende soorten gember, hoe je het in je dieet kunt opnemen, en de vele gezondheidsvoordelen. Dus laten we beginnen en de wondere wereld van gember leren kennen!

Gember

Gember is een wortel die behoort tot de Zingiberaceae familie. Gember heeft een uitgesproken smaak en aroma dat wordt gebruikt om veel gerechten op smaak te brengen. Het wordt ook gebruikt in vele medicinale toepassingen en als kruidensupplement.

Gember is een overblijvend kruid met een lange, dunne stengel en een knobbelige wortel. De wortel is het eetbare deel en heeft een geelbruine huid met een dikke, vezelige laag. Het vruchtvlees van de wortel is roomwit en heeft een zoete, kruidige en scherpe smaak.

Gember is verkrijgbaar in vele vormen, waaronder vers, gedroogd, in poedervorm en als extract. Het kan worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Het wordt ook vaak gebruikt in dranken zoals thee en gemberbier.

Uit gegevens blijkt dat gember in zowel India als China al meer dan 5000 jaar wordt verwerkt tot een tonicum om ziekten te behandelen, maar het werd waarschijnlijk gebruikt in medicijnen en koken lang voordat de geschiedenis formeel werd vastgelegd. Gember werd ook geëxporteerd vanuit India naar het Romeinse Rijk, waar het een belangrijk ingrediënt was in Romeinse medicijnen. In de Middeleeuwen geloofde men dat gember de pest afweerde. Helaas voor hen zal het plaatsen van een gemberwortel op je keukentafel niet veel helpen om een dodelijke ziekte te bestrijden...

image

Gembersoorten

Gember groeit het beste in een tropische, vochtige omgeving. Het wordt voornamelijk geteeld in Zuid- en Zuidoost-Azië, met India als belangrijkste producent. De gember die we consumeren komt van de wortelstok van de gemberplant – een stengel die onder de grond groeit. Tegenwoordig wordt gember meestal gebruikt om voedsel op smaak te brengen, kwalen te behandelen en om het welzijn van het hele lichaam te behouden. De populariteit als wellness-supplement blijft groeien naarmate meer en meer mensen de vele voordelen gaan beseffen van het dagelijks consumeren van gember.

Er zijn veel verschillende soorten gember, elk met zijn eigen unieke smaak en aroma. De meest voorkomende soorten zijn:

Witte gember: Dit is de meest ganbare gember soort. Hij heeft een milde smaak met licht zoete en kruidige tonen. Het wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten.

Rode gember: Dit type gember heeft een sterkere smaak en aroma dan witte gember. Het wordt gebruikt in de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken.

Zwarte gember: Dit type gember wordt vaak gebruikt in Zuidoost-Aziatische landen. Hij heeft een sterk aroma en een zoete, kruidige smaak.

Blauwe gember: Dit type gember komt oorspronkelijk uit India en heeft een sterke, aardse smaak. Hij wordt vaak gebruikt in Indiase gerechten en curry's.

Gele gember: Dit type gember komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft een milde smaak en aroma. Hij wordt vaak gebruikt in Latijns-Amerikaanse gerechten.

Gember bewaren

Gember is een delicate wortel en kan gemakkelijk bederven als het niet goed bewaard wordt. Om gember te bewaren, wikkel het in een papieren handdoek en bewaar het in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Zo blijft hij tot twee weken vers.

Je kunt gember ook invriezen om de houdbaarheid te verlengen. Snijd de gemberwortel in plakjes of blokjes en bewaar ze in een luchtdichte bak of plastic zak. Bevroren gember is tot drie maanden houdbaar.

Als je gember wilt drogen, snijdt je het in dunne reepjes en legt je het op een bakplaat. Bak de gember op een lage temperatuur gedurende ongeveer 30 minuten. Eenmaal droog, bewaar het dan in een luchtdichte verpakking. Gedroogde gember is tot zes maanden houdbaar.

image 1
image 2

Waarom is gember zo belangrijk in de holistische wereld?

Gember is rijk aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor het in balans houden van lichaam en geest. Het bevat een grote verscheidenheid aan vitamines, zoals vitamine C, vitamine B, thiamine, riboflavine en niacine, plus een hele reeks mineralen, waaronder ijzer, calcium en fosfor.

Uiteindelijk speelt gember een sleutelrol in de holistische wereld als preventieve maatregel tegen een slechte gezondheid vanwege de vele manieren waarop het lichaam en geest in staat stelt te gedijen.

Gember is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die beide cruciaal zijn voor een langdurig welzijn. Ze helpen het gezond ouder worden van lichaam en geest te bevorderen en de kans op chronische ziekten te voorkomen.

Andere manieren waarop gember kan helpen om het welzijn te behouden, zijn onder meer door de spijsvertering te stimuleren, een opgeblazen gevoel en winderigheid te verminderen, het insulinegehalte te stabiliseren en een gezond gewicht en metabolisme te ondersteunen.

Hoe wordt gember, vandaag gebruikt in de wellness wereld? 

Gember wordt niet alleen geconsumeerd als een preventieve maatregel tegen een slechte gezondheid, maar wordt ook nog steeds vaak gebruikt om ziekten te behandelen zodra ze zich hebben voorgedaan – zoals het altijd is geweest.

We hebben allemaal een gembershot of gemberthee gekregen als we ons uitgeput voelden. Dat komt omdat de ontstekingsremmende eigenschappen van gember als effectief worden beschouwd bij het verzachten van keelpijn, koorts en zelfs menstruatiepijn! Gemberthee is een geweldige manier om de reis naar gewichtsverlies te beginnen. Het bevat weinig calorieën en kan helpen de stofwisseling te stimuleren en vet te verbranden. Het drinken van gemberthee kan ook helpen de trek te verminderen, zodat je minder geneigd bent te veel te eten.

Over de hele wereld blijft gember een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten, vooral gezichtsmaskers en vochtinbrengende crèmes. Van de antioxidanten in gember wordt gezegd dat ze het collageengehalte van de huid effectief behouden, waardoor de elasticiteit van de huid behouden blijft en tekenen van veroudering worden verminderd. Van de antioxidanten in gember wordt ook gezegd dat ze het uiterlijk van littekens verminderen en de teint egaliseren, waardoor gember een geweldige allrounder is als het gaat om een vlekkeloze huid.

image

Gember tegen misselijkheid

Gember staat bekend als een effectief middel tegen misselijkheid. De actieve bestanddelen in gember helpen misselijkheid en braken te verminderen. Gemberthee is een geweldige manier om de voordelen van gember te krijgen, omdat het misselijkheid kan helpen verminderen en een maagklachten kan kalmeren.

Gember blijkt ook effectief te zijn bij het verminderen van ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Het nemen van gembersupplementen of het drinken van gemberthee kan misselijkheid tijdens de zwangerschap helpen verminderen.

Gember tegen ontstekingen

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen. De actieve bestanddelen in gember helpen ontstekingen te verminderen en kunnen gunstig zijn voor mensen met chronische aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie.


Gember kan ook helpen ontstekingen in het spijsverteringsstelsel te verminderen. Dit kan helpen de spijsvertering te verbeteren en een opgeblazen gevoel en winderigheid te verminderen.

Kan gember helpen bij stress? 

Traditioneel wordt gezegd dat Jamu gemaakt met gember balans brengt in een overactieve geest. Het verhogen van de energie naar het spijsverteringssysteem, brengt een gevoel van kalmte in de hersenen. Studies tonen aan dat gember je humeur kan verbeteren en negatieve gevoelens kunnen enigszins, zelfs het ruiken van een geur van gember kan je opbeuren.

Gember voor bloeddruk

Gember blijkt effectief te zijn bij het verlagen van de bloeddruk. De actieve bestanddelen in gember helpen ontstekingen te verminderen en de bloedvaten te ontspannen, wat de bloeddruk kan helpen verlagen. Gember kan ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat de gezondheid van hart en bloedvaten verder kan helpen verbeteren.

image

Andere voordelen van gember

Gember heeft vele andere voordelen, waaronder:

Het stimuleren van het immuunsysteem: Gember helpt het immuunsysteem te stimuleren en kan helpen het risico op infecties te verminderen.

Verminderen van pijn: Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van pijn bij aandoeningen als artritis en fibromyalgie.

Verminderen van stress: Gember helpt het cortisolniveau te verlagen, wat kan helpen om stress en angst te verminderen.

Waarom is gember zo belangrijk bij Good Jamu?

Traditioneel wordt elk type jamu gemaakt met zijn eigen unieke verzameling ingrediënten, maar vanwege zijn genezende en wellness krachten is gember altijd een van de meest voorkomende ingrediënten geweest in alle soorten jamu.

Onze passie voor het behoud van de jamu traditie en het delen van de gezondheidsvoordelen met toekomstige generaties, was een van de hoofdredenen waarom we Good Jamu hebben opgericht. Daarom wilden we er zeker van zijn dat we alleen de beste ingrediënten gebruiken, zoals biologische gember uit Peru. Onze gember komt rechtstreeks van lokale boeren, waardoor we de kwaliteit en authenticiteit van onze jamu kunnen garanderen.

Ons geloof dat de natuur in staat is om balans te brengen tussen lichaam en geest is een van de redenen waarom Good Jamu bestaat. We willen de wereld laten zien wat de natuur voor ons kan betekenen op het gebied van welzijn. 

Onze Island Ginger jamu combineert biologische gember in zijn verste, rauwe vorm (zodat de kracht van de voedingsstoffen volledig behouden blijft) met onze krachtige thee van specerijen die rechtstreeks worden afgenomen van boeren uit Indonesië. Alles hier is ontworpen om het effect van gember te maximaliseren voor je lichaam en geest.

Ontdek meer over onze Island Ginger jamu.

image

Gember is een veelzijdige wortel die in veel gerechten en dranken kan worden gebruikt. Het heeft een unieke smaak en aroma dat kan helpen om smaak toe te voegen aan elk gerecht. Gember heeft ook veel voordelen voor de gezondheid, waaronder het stimuleren van het immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van misselijkheid. Het kan ook helpen de bloedsomloop te verbeteren en stress te verminderen.

Gember is gemakkelijk op te nemen in je dieet, dus waarom probeer je niet wat gember toe te voegen aan je maaltijden en drankjes? Bekijk hier onze recepten om meer inspiratie te krijgen. 

 • Functionele Dranken: De Revolutie in Vloeibare Gezondheid?

  Functionele Dranken: De Revolutie in Vloeibare ...

  In een wereld waar gezondheid steeds meer centraal staat, duikt er een innovatieve categorie op die onze perceptie van dranken transformeert: functionele dranken. Deze dranken beloven meer dan alleen verfrissing;...

  Functionele Dranken: De Revolutie in Vloeibare ...

  In een wereld waar gezondheid steeds meer centraal staat, duikt er een innovatieve categorie op die onze perceptie van dranken transformeert: functionele dranken. Deze dranken beloven meer dan alleen verfrissing;...

 • Good Jamu exposition OX Rotterdam

  Expositie: Een Reis door Traditie en Tijd

  Duik met ons mee in een wereld waar eeuwenoude tradities en moderne cultuur samensmelten. Onze recente expositie in OX Space in Rotterdam, was een portaal naar het verleden en een...

  Expositie: Een Reis door Traditie en Tijd

  Duik met ons mee in een wereld waar eeuwenoude tradities en moderne cultuur samensmelten. Onze recente expositie in OX Space in Rotterdam, was een portaal naar het verleden en een...

 • good Jamu functional mocktails soho house amsterdam collaboration

  Good Jamu x Soho House: De Opkomst van Function...

  Bij Good Jamu zijn we altijd op zoek naar inspirerende samenwerkingen die de kracht van onze authentieke, functionele dranken benadrukken. Onlangs hadden we de eer om deel te nemen aan...

  Good Jamu x Soho House: De Opkomst van Function...

  Bij Good Jamu zijn we altijd op zoek naar inspirerende samenwerkingen die de kracht van onze authentieke, functionele dranken benadrukken. Onlangs hadden we de eer om deel te nemen aan...

1 van 3